Decembrie, sărbătoarea bucuriei

Din numeroasele sărbători existente în calendarul creştin, niciuna nu are strălucirea şi bucuria Crăciunului, taina şi vraja lui fiind însă, greu de explicat. De vină poate fi iarna, cu decorul scânteietor al zăpezii, sau poate amintirile din copilărie, străbătute de acelaşi darnic şi nelipsit Moş Crăciun, sau poate tradiţia noastră creştină care a făcut din naşterea Pruncului Sfânt, un basm plin de îngeri şi de lumină, plin de colinde şi stele purtate din casă în casă.

Calendarul a fost răsfoit. Ne mai despart doar câteva zile de minunea petrecută în iesle, de magia ivită în jurul ei. În tradiţia românilor, Crăciunul se intinde pe o perioadă de 12 zile, de la 25 decembrie, până la 6 ianuarie.

Trecerea de la anul vechi la anul nou, este pregătită de un post lung de 40 de zile, însă acesta este împodobit cu câteva sărbători, care-l fac să fie mai uşor:

6 decembrie: Sfântul Nicolae. Ar fi cel de-al doilea sfânt, pe care l-a urzit Dumnezeu. Acesta stă de-a stânga lui Dumnezeu şi păzeşte soarele să nu fugă. Obosit de drum şi sătul de ceea ce vede în lume, astrul zilei ar dori o pauză…

Ca fost podar, în viaţa lui pământeană, îi păzeşte pe marinari şi pe cei care umblă pe ape. Se spune că tot el, ar fi fost cel care a oprit potopul lui Noe, cu rugăciuni.

Pe 6 decembrie, noaptea începe să se preschimbe în zi.

Pe copiii săraci ii ocroteşte de boli şi le lasă daruri.

12 decembrie: Sfântul Spiridon

Ciubotar de origine, maestru în bătutul pingelelor, este un sfânt făcător de minuni. Pentru a dovedi existenţa Sfintei Treimi, a strâns o cărămidă în pumn. Până ce focul a urcat către cer, apa a curs în pământ şi praful de lut i-a rămas în palmă.

20 decembrie: Ignatul
24 decembrie: În această zi se deschid cerurile şi se fac practici oraculare, pentru feritul de boli. Tot în această seară, se pun bucate pe masă, pentru morţii care vin să mănânce la un loc cu ai lor…

Sărbătorile de iarnă, cu magia lor, ne fac să uităm de necazuri, griji, de agitaţia zilnică şi de stresul la care suntem supuşi zi de zi, pentru câteva clipe. Sărbătorile alături de cei dragi ne fac mai buni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s